Kielikoulu Acento Latino

Espanjan kielen opetusta

Lue lisää

Uutiskirjeen tilaus

Tanssilajit / Dance forms

Klikkaa lajin nimeä lisätietoa saadaksesi! 

Huomaa, että jotkut lajeista ovat ohjelmistossa vain ajoittain.

Johdanto latinalaiseen tanssiin

Tällä tunnilla voit oppia tanssimaan latinalaistansseja oikein ja nauttia näistä muodikkaista tansseista, erityisesti kuubalaisista tansseista kuten salsa, cha-cha-cha, mambo ja son. Kullakin tunnilla tanssimme yhtä tai kahta tanssia, aina salsaan pohjautuen. Toistamme sarjat riittävän monta kertaa voidaksemme oppia hallitsemaan tanssin liikkeen ja rytmin. 

Kuubalainen afro

Tunneilla opetellaan kuubalaiseen Santería-uskontoon kuuluvia yorubatansseja sekä muita perinteisiä tansseja, joita ovat m.m. congá, arará, makuta ja yuka. Niihin pohjautuvat muut Kuuban nykytanssit. Tunneilla keskitytään etenkin jalkojen "bouncing"-liikkeeseen ja ylävartalon, rintakehän ja olkapäiden vapautuneeseen, rentoon liikkeeseen. Pyrimme itsenäistämään ylävartalon osia toisistaan siten, että liike pysyy kauniina ja hallittuna. Opetukseen kuuluvat kertomukset tansseista ja niihin liittyvistä jumalista tai muista hahmoista. Tunneille naisten on hyvä ottaa mukaan leveähelmainen hame tai huivi, jota käytämme tarvittaessa. Tanssimme paljain jaloin.

  • 1-tason tunnilla tutustutaan afrokuubalaisiin tansseihin ja niiden perustekniikkaan. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.
  • 1+2 -tason tunneilla perehdytään afrokuubalaisten tanssien tekniikkaan ja tyyleihin perusteellisemmin.
  • 2-tason tunneilla jatkamme tekniikan hiomista ja yritämme eläytyä itse enemmän tanssiin. Välillä opettaja tanssii vaikeampiakin askelkuvioita. Annamme musiikin virrata sisäämme ja yritämme seurata perässä.

Moderni afro

Tunti on sekoitus ylempänä esiteltyä perinteistä kuubalaista afroa ja nykytanssin elementtejä. Kullakin tunnilla opituista liikkeistä koostetaan koreografia.

Rumba

Kuubalainen rumba on hyvin erilaista kuin salonkirumba. Kuubalaisen rumban tärkein piirre on hauskanpito ja vuorovaikutus tanssijoiden, soittajien ja yleisön välillä. Siihen kuuluu kolme erilaista muotoa: yambú, guaguancó ja columbia.

Yambú ja guaguancó ovat hyvin samanlaisia eroottiselta ilmaisultaan. Mies ja nainen tanssivat parina. Yambú on hidastempoisempi ja pehmeämpi, kun taas guaguancón liikeet ovat terävämpiä. Ominaista guaguancólle ovat naisen keimailevat liikkeet ja miehen "rokotukset" (="vacunao") naisen lantiota kohti. Molemmissa lajeissa käytetään voimakkaasti lantiota ja ylävartaloa. Kolumbia on miesten yksilötanssi, jossa tanssija ilmaisee ketteryytensä. Tässä rumban muodossa voi käyttää myös muiden tanssien askeleita.

Rumbatunneille naisten olisi suotavaa tuoda mukanaan leveähelmainen hame tai huivi ja miesten huivi.

  • 1-tason tunnilla perehdymme pääosin yambúun ja guaguancó:hon ja niiden perustekniikkaan ja opettelemme yksinkertaisia rokotuksia. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.
  • 1+2 -tason tunneilla syvennämme teknistä osaamista ja kertaamme jatkuvasti vanhoja asioita, sillä rumba on teknisesti vaikea tanssi, jonka hallitseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Opimme aiempaa monimutkaisempia askelsarjoja ja rokotuksia. Tunnilla tanssimme lyhyitä koreografioita ja aina, kun saamme lähes saman määrän miehiä ja naisia, harjoittelemme rumbaa paritanssina.

Son

Kuuban ehkä laajimmalle levinnyt tanssityyli, joka on antanut pohjan mm. salsalle. Koulussamme opetetaan sekä traditionaalista että modernia sonia. Traditionaalinen son on pehmeäliikkeistä ja teknisesti haastavaa. Musiikkina käytetään perinteistä sonmusiikkia. Modernia sonia taas tanssitaan paljon Kuuban kaduilla. Sen säännöt eivät ole aivan yhtä tarkoin rajattuja, joten liikkeisiin voidaan sekoittaa muidenkin tanssilajien askelia. Musiikkina modernissa sonissa voidaan käyttää paitsi sonia, myös muuta soveltuvaa tanssimusiikkia. Kumpaakin sonin muotoa voidaan tanssia sekä yksin että parin kanssa.

  • 1-tason tunneilla opetellaan traditionaalista sonia. Askelkuviot ovat melko helppoja, mutta oikean tyylin löytäminen voi viedä aikaa.
  • 1+2 -tason tunneilla opetetaan lisäksi modernia sonia. Siinä perusrytminä on son, johon sekoitetaan lisämausteeksi muitakin rytmejä ja askelia. Tasolle osallistumisen edellytyksenä on sonin perusteiden hallinta.

Cubamix

Tällä tunnilla käydään läpi useiden kuubalaisten tanssien perusteita. Tanssityylejä, joihin tutustumme, ovat m.m. son, mambo, cha-cha-cha, conga, mozambique, merengue. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.

Salsa

Salsa on kautta koko maailman tunnettu, valtavan suosittu ja iloinen latinotanssi. Siitä on kehitetty lukemattomia eri versioita, joista useimpia voidaan tanssia joko yksin tai parin kanssa. Salsa on useiden eri rytmien sekoitus. Tradición Vivassa opetettava salsa on tyyliltään kuubalaista, juuri sellaista, jota Kuuban kaduilla tänä päivänä tanssitaan. Alkeistunnilla pyrimme perehdyttämään oppilaat perustekniikkaan mahdollisimman selkeästi. Jatkotunnilla sama hyvä meininki jatku, ja teknisesti etenemme haastavampiin askelkuvioihin. Parisalsan tunneille et tarvitse omaa paria, sillä pareja vaihdellaan tunnin aikana useaan otteeseen.

  • Rueda on parisalsaa, jota tanssitaan piirissä. Paria vaihdetaan jatkuvasti. Tunnilla opetellaan eri askelkuvioita, joista jokaiselle annetaan nimi. Opettaja sitten huutelee tanssijoille, mikä kuvio kulloinkin tehdään. Todella hauskaa menoa!

Despelote

Kuubalainen, erityisesti nuorten tyttöjen suosima tanssin laji. Sitä tanssitaan yksin tai ryhmässä. Tyypillistä despelotelle ovat erilaiset lantion ja rintakehän liikkeet. Tämä tunti ei vaadi erityistä tekniikkaa, mutta tuo roimasti lisää lihaskuntoa ja parantaa vartalon liikkuvuutta. Tunnin alussa teemme vartalon liikkuvuutta kohentavia harjoituksia ja tämän jälkeen koreografian. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.

Cabaret eli kuubalainen showtanssi

Kuubalainen show- ja estraditanssi, jossa tarkoituksena on näyttää elegantilta ja erittäin naiselliselta. Cabaret-tyyliin kuuluvat näyttävät liikkeet ja mahtavat esiintymisasut. Tunneilla teemme usein lyhyen tekniikkaosuuden tunnin alussa ja tanssimme paljon varpaisilla relevé:tä. Tunnille voi ottaa korkokengät. Laji vaatii aluksi paljon käsien ja jalkojen koordinaatiota. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta, mutta salsan alkeiden hallitsemisesta on apua.

Haitilainen afro

Haitilainen afro on dynaamista ja energistä ja pohjautuu haitilaisen kansanperinteen rytmeihin ja tanssiaskeliin. Tanssityylejä, joihin tutustumme, ovat m.m. mason, voodoo, gaga, merengue - ynnä monet muut. Haitilaisissa tansseissa erityisesti hartioiden ja ylävartalon liike näyttelee tärkeää osaa. Paritansseissa lisäksi lantion seudun ilmaisuvoima korostuu.

Tanssin tekniikka ja liikekieli

Tanssin tekniikka ja liikekieli -tunnilla käydään läpi kuubalaisen tanssin tekniikkaa perinpohjaisesti. Se on loistava tunti kehittää omaa tanssillista ilmaisua ja tanssin puhtautta. Erittäin hyödyllinen ja mielenkiintoinen tunti muistakin kuin vain kuubalaisista tansseista kiinnostuneille.

Nykytanssi

Nykytanssi on yleisnimike sille eri tanssityylien yhdistelmälle, joka on nykypäivänä noussut erittäin arvostetuksi tanssitaiteen ilmaisukeinoksi. Kyseessä on varsin monimuotoinen käsite, sillä maailman tunnetuimmilla nykytanssikoreografeilla on hyvin omaleimaiset, luovat ja toisistaan poikkeavat tyylinsä. Silti yhtäläisyyksiäkin löytyy: nykytanssi korostaa liikkeen kerronnallista ilmaisuvoimaa sivuten usein jopa teatterimaista sanatonta mimiikkaa. Useimmiten tanssikouluissa opetettava nykytanssi sisältää tunnistettavia elementtejä modernista tanssista, jazzista ja baletista kontrolloituine vartalon linjoineen ja ojennuksineen. Silti liike on edellämainittuja tyylilajeja selvästi luontevampaa. Nykytanssi edellyttää esittäjältään aina omakohtaista eläytymistä liikkeen sanomaan ja tarkoitukseen.

Reggaeton

Kuuban kaduilla ja discoissa tanssittava suosittu latinohiphop, jossa lantio, rintakehä ja olkapäät saavat kyytiä. Tunnilla opit varmasti hallitsemaan kehoasi paremmin, saat iloisen mielen ja hien pintaan. Ei vaadi välttämättä aikaisempaa kokemusta, mutta jonkin tanssin osaaminen entuudestaan on hyödyllistä.