Kielikoulu Acento Latino

Espanjan kielen opetusta

Lue lisää

Ajankohtaista / News

18.7.2019Kesätauko 19.-31.7.Lue lisää »18.7.2019Guillermon elokuun kurssitLue lisää »12.7.2019Osallistu kyselyyn Dumasin elokuun tunneistaLue lisää »12.7.2019Pieni muutos ELOKUUN aikatauluun (tiistai)Lue lisää »2.7.2019Dumasin tiivarit to 1.8.Lue lisää »

Uutiskirjeen tilaus

Tanssilajit / Dance forms

Klikkaa lajin nimeä lisätietoa saadaksesi! 

Huomaa, että jotkut lajeista ovat ohjelmistossa vain ajoittain.

Johdanto latinalaiseen tanssiin

Tällä tunnilla voit oppia tanssimaan latinalaistansseja oikein ja nauttia näistä muodikkaista tansseista, erityisesti kuubalaisista tansseista kuten salsa, cha-cha-cha, mambo ja son. Kullakin tunnilla tanssimme yhtä tai kahta tanssia, aina salsaan pohjautuen. Toistamme sarjat riittävän monta kertaa voidaksemme oppia hallitsemaan tanssin liikkeen ja rytmin. 

Kuubalainen afro

Tunneilla opetellaan kuubalaiseen Santería-uskontoon kuuluvia yorubatansseja sekä muita perinteisiä tansseja, joita ovat m.m. congá, arará, makuta ja yuka. Niihin pohjautuvat muut Kuuban nykytanssit. Tunneilla keskitytään etenkin jalkojen "bouncing"-liikkeeseen ja ylävartalon, rintakehän ja olkapäiden vapautuneeseen, rentoon liikkeeseen. Pyrimme itsenäistämään ylävartalon osia toisistaan siten, että liike pysyy kauniina ja hallittuna. Opetukseen kuuluvat kertomukset tansseista ja niihin liittyvistä jumalista tai muista hahmoista. Tunneille naisten on hyvä ottaa mukaan leveähelmainen hame tai huivi, jota käytämme tarvittaessa. Tanssimme paljain jaloin.

  • 1-tason tunnilla tutustutaan afrokuubalaisiin tansseihin ja niiden perustekniikkaan. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.
  • 1+2 -tason tunneilla perehdytään afrokuubalaisten tanssien tekniikkaan ja tyyleihin perusteellisemmin.
  • 2-tason tunneilla jatkamme tekniikan hiomista ja yritämme eläytyä itse enemmän tanssiin. Välillä opettaja tanssii vaikeampiakin askelkuvioita. Annamme musiikin virrata sisäämme ja yritämme seurata perässä.

Moderni afro

Tunti on sekoitus ylempänä esiteltyä perinteistä kuubalaista afroa ja nykytanssin elementtejä. Kullakin tunnilla opituista liikkeistä koostetaan koreografia.

Rumba

Kuubalainen rumba on hyvin erilaista kuin salonkirumba. Kuubalaisen rumban tärkein piirre on hauskanpito ja vuorovaikutus tanssijoiden, soittajien ja yleisön välillä. Siihen kuuluu kolme erilaista muotoa: yambú, guaguancó ja columbia.

Yambú ja guaguancó ovat hyvin samanlaisia eroottiselta ilmaisultaan. Mies ja nainen tanssivat parina. Yambú on hidastempoisempi ja pehmeämpi, kun taas guaguancón liikeet ovat terävämpiä. Ominaista guaguancólle ovat naisen keimailevat liikkeet ja miehen "rokotukset" (="vacunao") naisen lantiota kohti. Molemmissa lajeissa käytetään voimakkaasti lantiota ja ylävartaloa. Kolumbia on miesten yksilötanssi, jossa tanssija ilmaisee ketteryytensä. Tässä rumban muodossa voi käyttää myös muiden tanssien askeleita.

Rumbatunneille naisten olisi suotavaa tuoda mukanaan leveähelmainen hame tai huivi ja miesten huivi.

  • 1-tason tunnilla perehdymme pääosin yambúun ja guaguancó:hon ja niiden perustekniikkaan ja opettelemme yksinkertaisia rokotuksia. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.
  • 1+2 -tason tunneilla syvennämme teknistä osaamista ja kertaamme jatkuvasti vanhoja asioita, sillä rumba on teknisesti vaikea tanssi, jonka hallitseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Opimme aiempaa monimutkaisempia askelsarjoja ja rokotuksia. Tunnilla tanssimme lyhyitä koreografioita ja aina, kun saamme lähes saman määrän miehiä ja naisia, harjoittelemme rumbaa paritanssina.

Son

Kuuban ehkä laajimmalle levinnyt tanssityyli, joka on antanut pohjan mm. salsalle. Koulussamme opetetaan sekä traditionaalista että modernia sonia. Traditionaalinen son on pehmeäliikkeistä ja teknisesti haastavaa. Musiikkina käytetään perinteistä sonmusiikkia. Modernia sonia taas tanssitaan paljon Kuuban kaduilla. Sen säännöt eivät ole aivan yhtä tarkoin rajattuja, joten liikkeisiin voidaan sekoittaa muidenkin tanssilajien askelia. Musiikkina modernissa sonissa voidaan käyttää paitsi sonia, myös muuta soveltuvaa tanssimusiikkia. Kumpaakin sonin muotoa voidaan tanssia sekä yksin että parin kanssa.

  • 1-tason tunneilla opetellaan traditionaalista sonia. Askelkuviot ovat melko helppoja, mutta oikean tyylin löytäminen voi viedä aikaa.
  • 1+2 -tason tunneilla opetetaan lisäksi modernia sonia. Siinä perusrytminä on son, johon sekoitetaan lisämausteeksi muitakin rytmejä ja askelia. Tasolle osallistumisen edellytyksenä on sonin perusteiden hallinta.

Cubamix

Tällä tunnilla käydään läpi useiden kuubalaisten tanssien perusteita. Tanssityylejä, joihin tutustumme, ovat m.m. son, mambo, cha-cha-cha, conga, mozambique, merengue. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.

Salsa

Salsa on kautta koko maailman tunnettu, valtavan suosittu ja iloinen latinotanssi. Siitä on kehitetty lukemattomia eri versioita, joista useimpia voidaan tanssia joko yksin tai parin kanssa. Salsa on useiden eri rytmien sekoitus. Tradición Vivassa opetettava salsa on tyyliltään kuubalaista, juuri sellaista, jota Kuuban kaduilla tänä päivänä tanssitaan. Alkeistunnilla pyrimme perehdyttämään oppilaat perustekniikkaan mahdollisimman selkeästi. Jatkotunnilla sama hyvä meininki jatku, ja teknisesti etenemme haastavampiin askelkuvioihin. Parisalsan tunneille et tarvitse omaa paria, sillä pareja vaihdellaan tunnin aikana useaan otteeseen.

  • Rueda on parisalsaa, jota tanssitaan piirissä. Paria vaihdetaan jatkuvasti. Tunnilla opetellaan eri askelkuvioita, joista jokaiselle annetaan nimi. Opettaja sitten huutelee tanssijoille, mikä kuvio kulloinkin tehdään. Todella hauskaa menoa!

Despelote

Kuubalainen, erityisesti nuorten tyttöjen suosima tanssin laji. Sitä tanssitaan yksin tai ryhmässä. Tyypillistä despelotelle ovat erilaiset lantion ja rintakehän liikkeet. Tämä tunti ei vaadi erityistä tekniikkaa, mutta tuo roimasti lisää lihaskuntoa ja parantaa vartalon liikkuvuutta. Tunnin alussa teemme vartalon liikkuvuutta kohentavia harjoituksia ja tämän jälkeen koreografian. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta.

Cabaret eli kuubalainen showtanssi

Kuubalainen show- ja estraditanssi, jossa tarkoituksena on näyttää elegantilta ja erittäin naiselliselta. Cabaret-tyyliin kuuluvat näyttävät liikkeet ja mahtavat esiintymisasut. Tunneilla teemme usein lyhyen tekniikkaosuuden tunnin alussa ja tanssimme paljon varpaisilla relevé:tä. Tunnille voi ottaa korkokengät. Laji vaatii aluksi paljon käsien ja jalkojen koordinaatiota. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta, mutta salsan alkeiden hallitsemisesta on apua.

Haitilainen afro

Haitilainen afro on dynaamista ja energistä ja pohjautuu haitilaisen kansanperinteen rytmeihin ja tanssiaskeliin. Tanssityylejä, joihin tutustumme, ovat m.m. mason, voodoo, gaga, merengue - ynnä monet muut. Haitilaisissa tansseissa erityisesti hartioiden ja ylävartalon liike näyttelee tärkeää osaa. Paritansseissa lisäksi lantion seudun ilmaisuvoima korostuu.

Afrikkalainen tanssi

Afrikkalaisen tanssin tunnilla keskitytään länsiafrikkalaisiin tansseihin etupäässä Guinean, Senegalin, Gambian, Malin ja Sierra Leonen alueilta. Sielläpäin maailmaa kansallinen perimätieto on taltioitu kirjoihin kirjoittamisen sijasta lauluihin, tarinoihin ja tansseihin. Valtavan tietomäärän säilyttäjien rooli yhteiskunnassa on langennut tietyille perheille, joiden lapset opiskelevat taitonsa määrätietoisesti varhaisesta iästä lähtien. Muusikkosukujen historiaa tunnetaan n. 1300-luvulle asti. T'ämän vuosisatoja kestäneen asialleen omistautuneen kouluttautumisen myötä länsiafrikkalaiset tanssit ovat kehittyneet liikekieleltään niin monipuolisiksi, ilmaisuvoimaisiksi ja taidokkaiksi.

  • Tunnit sopivat kaikille perinteisistä afrotansseista kiinnostuneille, myös aloittelijoille. Länsiafrikkalaisessa taiteissa oleellista on yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja osallistuminen. Tanssiessa tärkeintä on heittää itsensä täysillä peliin, iloita ja antaa mennä. Tekninen virheettömyys tulkoon vasta toisella sijalla ja ajan myötä: taidothan karttuvat kuin itsekseen, kun vain toistuvasti tanssista nauttii!

 

Tanssin tekniikka ja liikekieli

Tanssin tekniikka ja liikekieli -tunnilla käydään läpi kuubalaisen tanssin tekniikkaa perinpohjaisesti. Se on loistava tunti kehittää omaa tanssillista ilmaisua ja tanssin puhtautta. Erittäin hyödyllinen ja mielenkiintoinen tunti muistakin kuin vain kuubalaisista tansseista kiinnostuneille.

Nykytanssi

Nykytanssi on yleisnimike sille eri tanssityylien yhdistelmälle, joka on nykypäivänä noussut erittäin arvostetuksi tanssitaiteen ilmaisukeinoksi. Kyseessä on varsin monimuotoinen käsite, sillä maailman tunnetuimmilla nykytanssikoreografeilla on hyvin omaleimaiset, luovat ja toisistaan poikkeavat tyylinsä. Silti yhtäläisyyksiäkin löytyy: nykytanssi korostaa liikkeen kerronnallista ilmaisuvoimaa sivuten usein jopa teatterimaista sanatonta mimiikkaa. Useimmiten tanssikouluissa opetettava nykytanssi sisältää tunnistettavia elementtejä modernista tanssista, jazzista ja baletista kontrolloituine vartalon linjoineen ja ojennuksineen. Silti liike on edellämainittuja tyylilajeja selvästi luontevampaa. Nykytanssi edellyttää esittäjältään aina omakohtaista eläytymistä liikkeen sanomaan ja tarkoitukseen.

Reggaeton

Kuuban kaduilla ja discoissa tanssittava suosittu latinohiphop, jossa lantio, rintakehä ja olkapäät saavat kyytiä. Tunnilla opit varmasti hallitsemaan kehoasi paremmin, saat iloisen mielen ja hien pintaan. Ei vaadi välttämättä aikaisempaa kokemusta, mutta jonkin tanssin osaaminen entuudestaan on hyödyllistä.

House

...on suosittu katutansseihin kuuluva laji, jossa meno on reipasta eikä hikeä säästellä. Tunti sisältää alkulämmittelyt, lihaskunto-osuuden sekä koreografian. Sopii hyvin niin kunnonkohottajille kuin fiilistelijöillekin. +15v

Showjazz

on sekoitus jazztanssitekniikkaa ja showelementtejä. Showjazz lainaileekin vapaasti elementtejä muista lajeista tangosta afroon ja kabareetanssiin.Teemat vaihtelevat musikaaleista moderniimpaan jazziin ja myös toivomuksia otetaan vastaan. Tämä tunti on tempoltaan hieman rauhallisempi, mutta lämmin tulee silti varmasti ja lopputunnista hiki jo virtaa. Tunti sisältää perusteelliset alkulämmittelyt, jonkin verran lajiin kuuluvaa tekniikkatreeniä sekä PALJON tanssia. Sopii myös kehonhuollosta kiinnostuneille, sillä tunnilla treenataan oikeaa kehonasentoa.


Street fusion

Tunnilla tanssitaan tämän päivän katutansseja, jotka voivat sisältää 
elementtejä hip hopista, reggaetonista, salsasta sekä muista 
latinalaisista tansseista. Meno on rentoa ja tunnelma katossa!


Bachata

Dominikaanisen Tasavallasta kotoisin oleva bachata on selkeärytmistä, pehmeäliikkeistä ja keinuvaa. Se on saanut vaikutteita m.m. merenguesta ja kuubalaisesta bolerosta. Bachata on romanttinen, aistillinen ja intohimoinen paritanssi, jota tanssitaan hyvin lähekkäin. Kuviot ovat yksinkertaisempia ja rauhallisempia kuin salsassa. Bachataa tanssitaan nykyään yleisesti lattaridiscoissa Euroopassa. 


Kizomba

Kizomba on syntynyt 1900-luvun lopulla Angolassa. Se on levinnyt myös muualle portugalinkieliseen Afrikkaan ja siirtolaisten mukana Eurooppaan. Kizombassa yhdistyvät perinteinen angolalainen paritanssi semba sekä Ranskan Antilleilta peräisin oleva zoukmusiikki. Siinä on vaikutteita myös argentiinalaisen tangon askelista. Kizomba on melko rauhallista, hyvin pehmeää, romanttista ja intiimiä. Tanssissa keskeistä on parin välinen kommunikaatio.


Dancehall

Dancehall (dancehall reggae) on jamaikalainen katutanssi- ja musiikkilaji, joka syntyi 70-80 -lukujen taitteessa mutta on tullut tunnetuksi Euroopassa vasta paljon myöhemmin mm. Sean Paulin musiikkivideoiden myötä. Tanssi on liikekieleltään samalla rentoa, mutta tarkan aksentoitua. Lajin erikoisuus on sen todella nopea uusiutuminen, uusia tansseja tulee jatkuvasti ja hyvän dancehall-tanssijan on tunnettava niin lajin historia, foundation kuin uusimmat stepsit. Laji elää ja kehittyy edelleen pääosin Kingstonin kaduilla ja bileissä.

Afrobeat

Afrobeat on 70-luvulla Afrikassa popularisoitu yhdistelmä jorubamusiikkia, jazzia, ghanalaisperäistä highlifea ja funkia. 
Tällä tiivarilla pyrimme tanssimaan täysin afrikkalaisperäisin sekä myös Arfrikan eri alueilta peräisin olevin liikkein ja tyylein. Nykyisin on kovasti muotia sekoittaa näitä erilaisia afrikkalaisia tansseja hiphopiin, rhythm & bluesiin sekä muihin musiikki- ja tanssityyleihin. 

Kuduro

Kuduro on Angolassa 1980-luvulla kehittynyt musiikki- ja tanssityyli. Tanssina kuduro on energistä ja nopeatempoista. Alkeissa lähdetään opettelemaan kuduroon kuuluvia liikkeitä sekä opettelemaan kuduron rytmiä, joka on monelle suomalaiselle aivan uusi.

Afro House

Afro House (Angola) on syntynyt vasta v. 2008. Se on saanut vaikutteita mm. kudurosta sekä muista afrotansseista (pantsula, kwaito) eri puolilta Afrikkaa. Jokaisessa Afrikan maassa on omia perinteisiä tansseja ja niihin kuuluvia liikkeitä, joten afrobeatiin löytyy jokaisesta maasta oma tyylinsä. Koskaan ei voi olla riittävästi liikkeitä Afro Houseen, koska joka päivä syntyy uusia. Afro Housesta tulee sitä parempaa mitä enemmän siihen lisätään vaikutteita muista tanssityyleistä kuten house, azonto ja hiphop.